PŘIVÍTALI JSME V ČESKÉ LÍPĚ VŠECHNY NAŠE KAMARÁDY Z CIZINY


ZŠ ŠPIČÁK je zapojena do mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem Eurotour: Engage, Evolve, Explore.

Do projektu je zapojeno 6 zemí a 6 měst:
  •        Česká Republika – Česká Lípa,
  •         Dánsko – Greve,
  •         Francie – Le Mans,
  •         Itálie – Catania,
  •         Maďarsko – Eger,
  •        Turecko – Mersin.


V rámci projektu navštíví vybraní žáci a učitelé všechna města zapojená do projektu (v každém městě stráví 1 týden), jehož výstupem je zejména zdokonalení anglického jazyka, poznání různých kultur a vytvoření audiovizuálního průvodce svým městem.

První hostitelskou zemí se ovšem stala Česká Lípa. (od 19. 11. do 25. 11. 2017)

NEDĚLE

Byl očekáván příjezd všech žáků a učitelů z různých koutů Evropy. Zahraniční žáci byli ubytováni v rodinách žáků ZŠ (zapojených do projektu) a zahraniční učitelé se ubytovávali buď po rodinách ostatních kantorů nebo v hotelu. Díky tomuto kroku se ihned mezi žáky povedlo prolomit stud a jazykovou bariéru.

PONDĚLÍ

První den se zajíždělo na celodenní výlet do krajského města Liberec. Na žáky čekala ještě mezizastávka ve Sloupu v Čechách, kde se všichni kochali nádherným pohledem po okolí z Rozhledny Na Stráži. Poté se již směřovalo rovnou do Liberce. Zde jim bylo představeno náměstí s radnicí, zdejší infocentrum, staré tramvajové spojení a následoval výšlap na největší dominantu – Ještěď. Zejména pro žáky a učitele z Maďarska a Dánska byl výlet velice poutavý, neboť v těchto zemích na kopce narazíte, jen pokud zabloudíte do okolních států (povrch těchto zemí je velice nížinatý). Při cestě na vrchol žáci narazili na veliké překvapení v podobě výrazné sněhové pokrývky – což znamelo, že sem tam někoho zasáhla sněhová koule. Po návratu z Ještědu následovala ještě zastávka v OC Nisa, kde všichni posbírali novou energii na cestu domů.

ÚTERÝ

Dopoledne bylo ryze sportovní, neboť shodou okolností  hrálo superligové utkání FBC ČESKÁ LÍPA proti FBŠ BOHEMIANS PRAHA, proto naše kroky směřovaly tímto směrem. Všichni žáci i učitelé si vehementně užívají atmosféru. Vždyť vidět cizojazyčné děti, kteří neumí ani slovo česky ze všech sil fandit ČESKÁÁÁ LÍÍÍPA bylo naprosto ohromující. Po utkání se odcházelo na oběd do samostatné školní jídelny, kde se všichni členové Erasmu+ po celý týden stravovali. Po O, se všichni sešli v zasedací místnosti, kde každá země odprezentovala svůj video snímek o “své“ škole. Tímto ještě pro nikoho z nás den nekončil, poněvadž ještě následoval 3 hodinový taneční maraton v rámci školní diskotéky…

STŘEDA

Žáky čekala prohlídka školy formou soutěží se strastiplnými úkoly na různých stanovištích. Po prohlídce se děti vydaly zjišťovat, jak probíhá výuka na české škole, když se šli společně s našimi dětmi společně vzdělávát do tříd. Odpolední program si připravilo město Česká Lípa. Členy projektu pozvalo na radnici k malému pohoštění, kde probíhalo krátké posezení s otázkami, na které odpovídala paní místostarostka. Den jsme nakonec zakončili kulturním zážitkem v okouzlujícím českolipském muzeu.

ČTVRTEK

Den začal v přednáškové místnosti, kde proběhla soutěž: „Jak si dával pozor při prohlídce školy?“ Žáci i učitelé odpovídali na zapeklité otázky, kde jedinou indicií byl zajímavý obrázek z prostředí ZŠ. Po ukončení soutěže se všichni přesunuli ke sportovnímu zážitku do tělocvičny II. stupně. Zde byl připravený florbalový turnaj pro všechny zúčastněné. Do hry se zapojili dokonce i přicestovalí učitelé, kteří nakonec zvítěžili (někteří děti např. Francie hráli florbal poprvé v životě). Po obědě si ředitel ZŠ ŠPIČÁK odvedl delegaci na prohlídku města Česká Lípa, kde jako zkušený dějepisec vyprávěl různé příběhy a okolnosti, které v České Lípě v průběhu historie proběhly.

PÁTEK

V posledním dni byla na programu výroba triček v centru textilního tisku a návštěva dominanty Česká Lípa – Vodní hrad. Posléze měli všichni rozchod, aby si mohli naposledy plnými doušky užít atmosféru našeho města. Po rozloučení s Českou Lípou se přecházelo opět do školy k vyhodnocení všech soutěží jako např.: Instagramové soutěže o nejhezčí fotku za celý pobyt (pokud se chce někdo podívat, nechť zadá: #spicakerasmus), soutěž o logo Erasmu+, prezentace (žáci měli vytvářet v průběhu návštěvy prezentaci z míst, které navštívili), atd.

Po vyhodnocení soutěží došlo k slavnostnímu předání certifikátů, po kterém už stačilo jen ukončit setkání v České Lípě a se všemi se bohužel rozloučit.

Samotní se můžete přesvědčit, jak se našim spoluúčastníkům líbilo v České republice :)






















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Komentáře

Oblíbené příspěvky